Importance of hba1c and fructosamine as a marker of glycemic control and evaluation of some biochemical parameters during pregnancy
Künye
Seker, R., Ozdemir, E. D., Caglar, G.S., & Demirtas, S. (2019). Importance of hba1c and fructosamine as a marker of glycemic control and evaluation of some biochemical parameters during pregnancy. Turkish Journal of Biochemistry, 39(3), 336-343. https://doi.org/0250-4685Özet
Amaç: Diyabetin kontrol ve monitorizasyonu fetal malformasyon, makrozomi ve diğer komplikasyonlar nedeniyle gebelikte özellikle önemlidir. Çalışmamız, monitorizasyonda en sık kullanılan iki parametre olan hemoglobin A1c (HbA1c) ve fruktozaminin gebelik döneminde güvenilirliğinin araştırılması amacıyla tasarlanmış; ayrıca çalışma gruplarımızda serum total
protein, albümin, vitamin B12, folat, glukoz, insülin, ferritin ve hemoglobin verileri de değerlendirilmiştir.
Metod: Çalışma grupları; ek sağlık problemi olmayan gebeler (n=252; ort. yaş: 27,761± 5/ yıl) ve kontrol grubu (n=28; ort. yaş: 28,61± 5,38/yıl)’ndan oluşmuştur. Diyabetik gebe grubu 124 (10’u ilk, 62’si ikinci ve 52’si üçüncü trimestrde); nondiyabetik gebe grubu ise 138 kişiden (24’ü ilk, 32’si ikinci ve 82’si üçüncü trimestrde) oluşmuştur. Bütün ölçüm verileri hastane bilgi sisteminden sağlanmıştır.
Bulgular: Grupların hiçbirinde HbA1c için istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır.
Fruktozamin için bulunan anlamlı farkların da albümine bağlı olarak oluştuğu net olarak görülmüş ve fruktozamin düzeyleri trimestrler boyunca progresif olarak azalmıştır. Diyabetik gebe grubumuzda elde ettiğimiz ortalama kan şekeri değeri diğer gruplara kıyasla istatistiksel olarak fark yaratsa da beklentimizin altında kalmıştır.
Sonuç: Çalışmamızda gestasyonel diyabet tanı ve takibinde HbA1c ve fruktozaminin yeterli bir
belirteç olmadığı sonucuna varılmıştır. Ancak fruktozamin ve HbA1c düzeylerinde gruplar arasında fark bulunmaması ve diyabetik gebe grubumuzda beklentimizin altında kalan kan şekeri düzeylerinin iyi diyabet kontrolüne bağlı olabileceği de olasılıklar arasındadır. Objective: Controlling and monitoring the diabetes during pregnancy, because of the malformation, macrosomia and other complications is especially important. Our study is designed to investigate the reliability of the two most commonly used parameter is the hemoglobin A1c
(HbA1c) and fructosamine during pregnancy. Also among our study group, serum total protein,
albumin, vitamin B12, folic acid, glucose, insulin, ferritin and hemoglobin data were evaluated.
Methods: The study groups are pregnant women (n=252; age mean: 27,761± 5/year) and control group (n=28; age mean: 28,61± 5,38/year) who are no additional health problems. Diabetic pregnant women number is 124 (consisted of 10 first trimester, 62 second trimester and 52 third trimester) and nondiabetic pregnant women number is 138 (consisted of 24 first trimester, 32 second trimester and 82 third trimester). All measurement data are obtained from hospital information system.
Results: No statistically significant difference in any of the groups for HbA1c. It’s clearly observed that all the significant differences found for fructosamine occur depending on the level of albumin and fructosamine levels decreased progressively during the three trimesters. In our
diabetic pregnant women group; although statistically make a difference; mean blood glucose values were below our expectations.
Conclusion: Our study is support that fructosamine and HbA1c are unavailable for diagnosis and monitoring the gestational diabetes. However the lack of difference between the groups for levels of fructosamine and HbA1c; and blood glucose levels below our expectations in diabetic pregnant women group can be connected good diabetes control.